dimarts, 16 de juny del 2009

Clima Panamà

Panamà és un país que està a la zona intertropical i que està rodejat per mar. A l’oest hi ha l’ Oceà Pacífic i a l’est el mar Carib. Per tant el clima es veurat afectat per aquestes dues masses d’aigua.

Els centres d’acció o sistemes sinòptics que tenen influència sobre el país són:
Zona de Convergència Intertropical (ZCIT): zona nubosa a on es dona la confluència dels vents alisis de l’ehmisferi nord i sud. Això dona a l’època de moltes pluges abundants.

Flux de l’est: per efectes orogràfics, les perturbacions donades al flux de l’est fa que hi hagin pluges a les àrees muntanyoses.

Sistemes d’alta pressió: permeten portar la humitat del mar cap al continent i provoquen precipitacions, sobretot a la serra de San Blas.

El Niño: provaca una prolongació de l’estació seca en la Pacífic, afectant als sectors econòmics i d’altres del país.

Mapa dels climes de Panamà.


En el litoral del país el clima és monzònic que es caracteritza per ser molt plujós. Té dues estacions, la plujosa d’abril a desembre i la seca de decembre a març. Aquesta última no és molt marcada, sobretot en la costa del Carib.

Les temperatures de la costa del Pacífic són una inferiors a les del Carib. Són molt estables i regulars, oscil·lant entre els 26ºC i els 30ºC durant tot l’any. En les muntanyes descendeixen fins els 12ºC i els 15ºC.

Existeix una gran disimetria en la pluviometria i el país es divideix en tres regions:
Regió pacífica: abundants pluges d’alta intensitat, acompanyades d’activitat elèctrica, que passen a les tardes. L’època de pluja més intensa és de maig a novembre, destacant setembre i octubre.

Regió central: hi ha pluges intenses a les tardes, amb electricitat i vents forts. La distribució de la pluja varia bastant.

Regió atlàntica: plou quasi tot l’any i els màxims es registren entre decembre i febrer, provocats per les incursions dels sistemes frontals de l’hemisferi nort. En la resta de l’any, les pluges estan associades als sistemes atmosfèrics tropicals que es desplacen sobre la conca del Carib, a la brisa marina i a l’escalfament de la superfície terrestre.

www.hidromet.com.pa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada